הזרועות של קהלת נחשפות: העמותות והגופים שפועלים סביב הגוף המשפיע בימין

מהתנחלויות ועד חינוך, מוועדי עובדים ועד הגירה: פורום קהלת, הנחשב לגוף המשפיע בימין, פרש את כנפיו על שורה של עמותות וגופים. את חלקם הוא מממן, עם אחרים ישנם שיתופי פעולה או בעלי תפקידים זהים. ברובם של אתרי האינטרנט של הגופים הללו הקשר הזה מוצנע. קהלת בתגובה: אלה ארגונים עצמאיים לגמרי. חשיפת שומרים מתפרסמת גם בעיתון TheMarker

לוגואים מתוך אתרי העמותות. עיבוד תמונה: נעם תמרי

מהתנחלויות ועד חינוך, מוועדי עובדים ועד הגירה: פורום קהלת, הנחשב לגוף המשפיע בימין, פרש את כנפיו על שורה של עמותות וגופים. את חלקם הוא מממן, עם אחרים ישנם שיתופי פעולה או בעלי תפקידים זהים. ברובם של אתרי האינטרנט של הגופים הללו הקשר הזה מוצנע. קהלת בתגובה: אלה ארגונים עצמאיים לגמרי. חשיפת שומרים מתפרסמת גם בעיתון TheMarker

לוגואים מתוך אתרי העמותות. עיבוד תמונה: נעם תמרי
לוגואים מתוך אתרי העמותות. עיבוד תמונה: נעם תמרי

מהתנחלויות ועד חינוך, מוועדי עובדים ועד הגירה: פורום קהלת, הנחשב לגוף המשפיע בימין, פרש את כנפיו על שורה של עמותות וגופים. את חלקם הוא מממן, עם אחרים ישנם שיתופי פעולה או בעלי תפקידים זהים. ברובם של אתרי האינטרנט של הגופים הללו הקשר הזה מוצנע. קהלת בתגובה: אלה ארגונים עצמאיים לגמרי. חשיפת שומרים מתפרסמת גם בעיתון TheMarker

לוגואים מתוך אתרי העמותות. עיבוד תמונה: נעם תמרי

לוגואים מתוך אתרי העמותות. עיבוד תמונה: נעם תמרי

שוקי שדה

יחד עם

2.2.2023

תקציר הכתבה

מאז שהונחה הרפורמה המשפטית של שר המשפטים יריב לוין על סדר היום הציבורי, עולה שוב ושוב לכותרות שמו של פורום קהלת והשפעתו על הימין הישראלי ועל מוסדות השלטון. עתה מתברר כי פורום קהלת רחוק מלהיות לבד: מתחקיר של שומרים מתברר כי הפורום פורש את כנפיו על רשת של עמותות וארגונים בהסתעפויות שלא תמיד קל לעקוב אחריהן. בחלק מהמקרים הקשר מוצנע וסמוי מעין הציבור.

את הרשת של פורום קהלת ניתן לחלק לשלושה סוגים: הראשון הן עמותות או גופים עם קשר ישיר, לרוב כאלה שהוקמו על-ידי ממלאי תפקידים בקהלת ו/או שקיבלו ממנו מימון. ניתן למנות 6 עמותות וארגונים כאלה. הסוג השני הן עמותות שלהן שיתופי פעולה עם קהלת; והסוג השלישי הן עמותות שבהן חבר ועד מנהל משותף (ראו טבלאות בהמשך). 

עמותה גדולה התומכת כספית או ארגונית בעמותת לוויין היא פרקטיקה מוכרת ומקובלת בעולם העמותת והחברה האזרחית. הרציונל שבבסיסה היא היכולת לבזר פעילות לתחומים שונים באמצעות גופים המתמחים בהם. השימוש באסטרטגיה נחשב ל"מכפיל כוח" המאפשר הגדלה משמעותית של פעילות ומוטת השפעה. בעבר מתחו ח"כים מהימין ביקורת קשה על עמותות "שמאל" שפועלות בדרך זו ובראשן "הקרן החדשה לישראל", ודרשו להגבילן בטענה כי היא זולגת לתחומים רבים וכי הציבור אינו מודע לכך. 

נראה שייתכן וקהלת נוקטת בפרקטיקה דומה, לפחות בחלק מהמקרים. בראיון שהעניק באוקטובר 2021 למקור ראשון משה קופל, יו"ר קהלת, הוא נשאל על כך אולם לא הבהיר את הסוגיה. "הקרן החדשה מקבלת תרומות ומשקיעה אותן; אנחנו רק מכון מחקר. עד לאחרונה רוב העבודה שלנו הייתה פנימית, אבל לא כל פרויקט חייב להיות כזה. אם יש מישהו שמשוגע לנושא מסוים, למה שיעבוד אצלי ישירות? אנחנו יכולים לסייע לו במה שחסר לו".

בקהלת מסרו בתגובה כי מדובר בארגונים עצמאיים לחלוטין וכן כי ״הפורום גאה לתרום את חלקו בפריחת קהילת החברה האזרחית הישראלית על כל גווניה". התגובה המלאה מובאת בסוף הכתבה

בעבר מתחו ח"כים מהימין ביקורת קשה על עמותות "שמאל" שפועלות בדרך זו ובראשן "הקרן החדשה לישראל", ודרשו להגבילן בטענה כי היא זולגת לתחומים רבים וכי הציבור אינו מודע לכך. נראה שייתכן וקהלת נוקטת בפרקטיקה דומה, לפחות בחלק מהמקרים

הצהרת פומפאו וקמפיין נגד הסתדרות המורים

הדוגמה המובהקת ביותר לקשריה של קהלת עם העמותות היא החיבור לפורום שילה, הגוף היחיד ברשימה שמבליט (אם כי רק בחלק מפרסומיו) שהוא "מייסודו של פורום קהלת". בחוגים מדיניים, בעיקר חוגי ימין, פורום שילה נחשב לגוף מוכר ובין היתר, מייחסים לו השפעה על 'הצהרת פומפאו' מ-2019, שכללה הכרה אמריקאית בחוקיות ההתנחלויות. הפורום עוסק בסוגיות של שטחים והתנחלויות, בבניה פלסטינית בשטחי C ובשנתיים האחרונות החל לעסוק גם בסוגיות של התיישבות יהודית בגליל ובנגב.

המזכיר לשעבר פומפאו מודה לאנשי קהלת

עיון במסמכי העמותה מחדד עד כמה הדוק הקשר: כל שבעת מייסדי שילה ב-2018 היו אנשי פורום קהלת, כולל היו"ר פרופ' משה קופל והמנכ"ל מאיר רובין. יו"ר שילה, בנצי ליברמן היה באותה תקופה חוקר בכיר בקהלת וכך גם מיכאל לייטר, כיום חוקר בכיר בשילה. וזה לא נגמר שם: הכתובת של שילה, לפי אתר האינטרנט ודף הפייסבוק שלה, זהה לכתובת של קהלת בירושלים. לפי הדוח האחרון שהוגש לרשם העמותות, קהלת גם מימנה משכורות של שלושה נושאי משרה בשילה. לפי אותו הדוח ממש, לשילה אין עובדים המועסקים בשכר, כך שסביר להניח שקהלת בעצם משלמת את כלל משכורות העובדים. כל זה אגב, לא מנע מקהלת ומשילה להצהיר בתגובתם לחשיפת שומרים ו-TheMarker בשבוע שעבר כי כי מדובר בגוף עצמאי. 

קהלת קשורה גם לשני גופים העוסקים בחינוך ובשני המקרים החיבור אינו מובלט. הראשון הוא 'הדור הבא - הורים למען בחירה בחינוך', עמותה שהוקמה ב-2019 על ידי ריקי ממן ואברום תומר, שניהם חוקרי חינוך בפורום קהלת. בעת ההקמה כתובת העמותה הייתה במשרדי פורום קהלת וכיום חבר בוועד המנהל שלה (מלבד ממן ותומר) גם מאיר בוחניק, סמנכ"ל בקהלת. פורום קהלת מוזכר בתחתית אתר האינטרנט של העמותה בפונט מוקטן באמצעות המשפט הבא: "האתר הוקם על ידי פורום קהלת (ע"ר)", וכן בביוגרפיות באתר של תומר וממן. 

תומר אומר בתגובה שהדור הבא הוא ארגון נטול תקציבים שלא הייתה בו פעילות משמעותית, מלבד חוגי בית ופרסומים שונים. "אפשר לקרוא לדור הבא ארגון בת של פורום קהלת אבל מה חדש בזה ואת מי זה מעניין? מי שהתעניין ראה שהנפשות הפועלות הן אותן הנפשות הפועלות. מי שעושה גוגל הכי קצר רואה שיש קשר. אין פה ניסיון הסתרה". 

הגוף השני העוסק בחינוך היא הקואליציה למען אוטונומיה בחינוך שהוקם גם הוא ב-2019. מדובר בקואליציה של מספר ארגונים בתחום החינוך, בהם גם 'הדור הבא' ועמותת 'תחרות', המקבלת את רוב המימון שלה מקהלת, אך גם ארגונים המזוהים עם הצד השמאלי של המפה הפוליטית. לדברי תומר, "לא כפינו את העמדות של קהלת על הקואליציה". בקיץ האחרון, כשברקע איומי ארגוני המורים בהשבתה, השיקה הקואליציה קמפיין ברשתות החברתיות נגד הסתדרות המורים תחת הכותרת "מי דואג לתלמידים". מעבר לכך הקואליציה ארגנה מספר כנסים מאז הקמתה, חלקם בשיתוף משרד החינוך וכן בהשתתפות פוליטיקאים ממפלגות שונות. 

חוקרת בקהלת, אביטל בן-שלמה מרכזת את פעילות המחקר והמדיניות של הקואליציה. השבוע (ג') פורסם בהארץ שהיא עתידה להתמנות למשנה למנכ"ל משרד החינוך ולהיות אחראית על ה 'אוטונומיה הניהולית' במשרד. חוקר אחר בקהלת - ד"ר יצחק קליין - היה מעורב בהקמתה. החיבור לקהלת מוזכר באתר האינטרנט של הקואליציה בעמוד "אודות", וכן באמצעות אותו משפט בפונט מוקטן העוסק בהקמת אתר האינטרנט. 

"אני לא אשקר- ידענו שהמימון הגדול מגיע מפורום קהלת", אומרת ד"ר הדר פרנקו, מייסדת 'בוחרים בחינוך', ארגון שהיה חבר בקואליציה וממייסדות הקואליציה. "כנסים, אתר אינטרנט וסרטונים הם דברים שעולים כסף. זה היה בתקופה שקהלת לא היה בכותרות ולפני ההבנה שזה עובד כמו זרועות של תמנון. אבל אני לא מצטערת לרגע על שיתוף הפעולה, כי המסרים היו חשובים. ייסדתי את הארגון, מתוך הבנה שכדי לקדם דברים צריך שיתוף פעולה בין ארגונים שונים עם דעות שונות. כשהיו יותר מדי עניינים פוליטיים, עשינו צעד אחורה. כך למשל לא תמכנו בקמפיין נגד יפה בן-דוד". 

אביטל בן-שלמה, מרכזת המחקר של הקואליציה אומרת בתגובה ש"פורום קהלת יזם את ההקמה של הקואליציה. אנחנו בדרך-כלל מובילים את היוזמות, אבל יש כאן שותפות מלאה". בן שלמה הוסיפה ש"נכון, פורום קהלת הוא המממן העיקרי של פעילות הקואליציה, אבל זה לא משהו שהוא סוד".

אי-אפשר לראות את הפרט הזה בפרסומים שלכם.

"זה לא פרט שמעניין את רוב האנשים שמתעניינים בפעילות של הקואליציה. זה לא שיש כאן משהו שהוא מוסתר, אבל לא כל דבר הוא רלבנטי לציין". 

"אני לא אשקר- ידענו שהמימון הגדול מגיע מפורום קהלת", אומרת ד"ר הדר פרנקו, מייסדת 'בוחרים בחינוך'. "כנסים, אתר אינטרנט וסרטונים הם דברים שעולים כסף. זה היה בתקופה שקהלת לא היה בכותרות ולפני ההבנה שזה עובד כמו זרועות של תמנון. אבל אני לא מצטערת לרגע על שיתוף הפעולה, כי המסרים היו חשובים"

שיתופי פעולה: משומר חומות ועד התנגדות לפליטות

כאמור, חוץ מקשר ישיר עם עמותות, לקהלת יש גם שיתופי פעולה עם עמותות שבהן לא הייתה מעורבת בהקמה ושבהן אין לאנשיה תפקידים. כך לדוגמה, עם המרכז למדיניות הגירה שיתפה קהלת פעולה בניסוח רעיונות הנמצאים כעת בבסיס הרפורמה המשפטית של יריב לוין וכן בקמפיין נגד חתימת ישראל על אמנת איסטנבול, שבין היתר הייתה מאפשרת לתת מעמד של פליטות לנשים נפגעות אלימות. ההתנגדות נבעה מכך שקהלת סברה שחתימה על האמנה הייתה עלולה להביא לשינוי מדיניות ההגירה של ישראל. 

עם עמותת 'ישראל שלי', קהלת שיתפה פעולה בקמפיין 'ממצים את הדין', במטרה לאתר עבור רשויות החוק מקרים של פגיעה ביהודים בימי מבצע 'שומר חומות'. עם עמותות אחרות, בהם גם "תחרות" ו"האינטרס שלנו", פנתה קהלת לבית-משפט בסוגיות הנוגעת לפיקוח על הנמלים (פנייה של קהלת, תחרות והאינטרס שלנו), ולרגולציה בתחום החלב (פנייה של קהלת והאינטרס שלנו). מ"האינטרס שלנו" נמסר שאין קשר בינו לבין קהלת גם אם התקיימו עימה שיתופי פעולה. מ"תחרות" נמסר: "אנחנו שמחים לעבוד עם כל ארגון שמזדהה עם עמדותינו".

לגבי השאלה ששאלת - בתחום הפיקוח על הנמלים- הפנייה הייתה משותפת לקהלת, תחרות והאינטרס שלנו. בעניין החלב- זה רק קהלת והאינטרס שלנו.

צילום מסך מתוך דף הפייסבוק של "האינטרס שלנו" שעוסק בלובינג בכנסת

מקהלת נמסר בתגובה לכתבה: "חלק מהארגונים הנזכרים הוקמו על ידי פורום קהלת, אחדים קיבלו תמיכה בצורות שונות ולאחרים אין שום קשר לפורום מלבד התנדבות אישית של חברים בצוות הפורום בזמנם החופשי. המשותף לכולם הוא שהם עצמאיים לחלוטין כיום. זאת למעט הפורום לחברה אזרחית שהוקם בזמנו כארגון עצמאי ובאתר שלו מצוין במפורש שהתמזג לתוך פורום קהלת והקואליציה לאוטונומיה בחינוך שהיא אוסף ארגונים ללא התאגדות כלשהי. הפורום גאה לתרום את חלקו בפריחת קהילת החברה האזרחית הישראלית על כל גווניה".