מזרח ירושלים: מתנחלים נכנסו לעוד בניין שמוחזק בידי חברה ממקלט מס
בצל גל הפיגועים והמתיחות הביטחונית נכנסו אנשי עמותת הימין 'עטרת כהנים' למלון פטרה במזרח ירושלים, אחרי למעלה מעשור של מאבקים משפטיים. שומרים חושף כי החברה מאיי הבתולה שמחזיקה את הזכויות בנכס הייתה מחוקה במשך 13 שנה. ככל הידוע, ולמרות המשמעויות המשפטיות האפשריות, הדבר לא דווח לבית המשפט. תחקיר שומרים
בצל גל הפיגועים והמתיחות הביטחונית נכנסו אנשי עמותת הימין 'עטרת כהנים' למלון פטרה במזרח ירושלים, אחרי למעלה מעשור של מאבקים משפטיים. שומרים חושף כי החברה מאיי הבתולה שמחזיקה את הזכויות בנכס הייתה מחוקה במשך 13 שנה. ככל הידוע, ולמרות המשמעויות המשפטיות האפשריות, הדבר לא דווח לבית המשפט. תחקיר שומרים
בצל גל הפיגועים והמתיחות הביטחונית נכנסו אנשי עמותת הימין 'עטרת כהנים' למלון פטרה במזרח ירושלים, אחרי למעלה מעשור של מאבקים משפטיים. שומרים חושף כי החברה מאיי הבתולה שמחזיקה את הזכויות בנכס הייתה מחוקה במשך 13 שנה. ככל הידוע, ולמרות המשמעויות המשפטיות האפשריות, הדבר לא דווח לבית המשפט. תחקיר שומרים
מלון פטרה במזרח ירושלים, בצל המתיחות הביטחונית השבוע
אורי בלאו
יחד עם
4.4.2022
תקציר הכתבה
להאזנה לכתבה
הוקלט על ידי המרכז לתרבות מונגשת
ב
צל גל הפיגועים והמתיחות הביטחונית נבלע בשבוע שעבר הדיווח על כניסתם של אנשי עמותת הימין "עטרת כהנים" לחלק ממלון פטרה שבשער יפו בעיר העתיקה בירושלים. מדובר בשלב משמעותי במאבק נדלנ"י-פוליטי-משפטי שנמשך קרוב לעשרים שנה ויכול להגביר עוד יותר את המתח בירושלים בתקופה רגישה ונפיצה. עתה חושף שומרים כי החברה מאיי הבתולה, שהחזיקה לכאורה את הזכויות וניהלה את ההליכים לפינוי המלון לטובת המתנחלים, הייתה מחוקה חלק משמעותי מהתקופה. ככל הידוע החברה לא דיווחה על כך לבית המשפט למרות המשמעות שייתכן והיה לכך.
חוזה שנוי במחלוקת מ-1996
חברת Petra Holdings Ltd נרשמה ב-1996 הרחק מחומות העיר העתיקה - באיי הבתולה הבריטיים. בדיקה שערך שומרים לפני מספר חודשים העלתה שבעליה של החברה היא צ'רנה מוסקוביץ, אלמנתו של פטרון המתנחלים המנוח ארווינג מוסקוביץ שנפטר ב-2016.
ההליכים המשפטיים שהובילו לפינוי המלון בשבוע שעבר החלו בשנת 2011. Petra Holdings טענה בבית המשפט המחוזי בירושלים שחתמה על חוזה שכירות על חלק מהמלון שזכה לכינוי "ליטל פטרה". החוזה, לטענתה, נחתם ב-1996 מול בעלת המלון, הפטריארכיה היוונית. הפטריארכיה, אגב, מכחישה את הדברים. עוד טענה Petra Holdings כי הפכה לדיירת מוגנת בנכס וכן קיבלה לידיה את זכויותיו של דייר מוגן אחר במלון.
התביעה הזאת הייתה רק חלק מתסבוכת משפטית מורכבת סביב המלון; ב-2004 חתמו כמה חברות אחרות ממקלטי מס, שלפחות חלקן קשורות למתנחלים, על הסכם אחר מול הפטריארכיה. במסגרת ההסכם, שנדון מאז באינספור ערכאות משפטיות, הוחכרו כמה נכסים, וביניהם גם מלון פטרה, לאותן חברות. המלון עצמו הוחכר לחברה בשם Berisford Investments Limited, מהאי גרנזי שבתעלת למנש.
כעת, כאמור, חושף שומרים כי במשך שנים ארוכות חברת Petra Holdings כלל לא הייתה קיימת. החברה נמחקה כבר ב-1997 והוחייאה רק לקראת סוף שנת 2010, לאחר שנציגי עטרת כהנים פנו לבית המשפט באיי הבתולה. שנה מאוחר יותר, ב-2011, החלו ההליכים המשפטיים שהובילו בסופו של דבר לפינוי המלון. למרות המשמעות שעשויה הייתה להיות למחיקה ארוכת השנים ביחס לסוגיית הזכויות, היא ככל הידוע לא דווחה לבית המשפט בהליכים שהתקיימו מאז 2011 או לצדדים מולם התקיימו.
בכך לא מסתיימת סוגיית הדיווחים ביחס למצבה של Petra Holdings לבית המשפט. בהליך שהחל ב-2008 סביב ההסכם בין הפטריארכיה היוונית לחברות ממקלטי המס שהוזכרו קודם, טענה Berisford Investments Limited (שמחזיקה כאמור לשיטתה את זכויות החכירה על המלון) כי זכויות ההחזקה והשימוש במלון נתונות ל-Petra Holdings. באותה נקודה, נזכיר, Petra Holdings הייתה מחוקה 11 שנים. בשנים לבוא חזרה Berisford Investments על הטענה עוד כמה פעמים.
אגב, על אותו כתב תביעה משנת 2008 חתומים מספר עורכי דין, אחד מהם הוא אברהם משה סגל, שבשנים לבוא ייצג גם את Petra Holdings. שומרים פנה לסגל וביקש את התייחסותו אולם לא נענה.
כשהתברר כי כמה מהחברות המחזיקות נכסים במזרח ירושלים נמחקו בשל אי תשלום אגרות והיטלים, החלו מאמצים להחזירן לחיים. בין היתר הוגש תצהיר של יו"ר עטרת כהנים מתי דן לבית המשפט באיי הבתולה בו הוא מסביר שהתשלומים עבור חברה מסוימת, שהחזיקה שתי דירות ברובע המוסלמי, לא בוצעו בשל טעות שנבעה מהחלפת גזבר בעמותה ומדוע יש להחיותה בדחיפות
פרקטיקה ארוכת שנים
השימוש של עמותות מתנחלים בחברות זרות, שהמידע עליהן ועל העומד מאחוריהן מועט, הוא חלק מפרקטיקה ארוכת שנים. עטרת כהנים, מהגופים הגדולים והמשמעותיים בפעילות היישוב של יהודים במזרח ירושלים, דיווחה במשך השנים לרשם העמותות כי היא שולטת בכמה חברות זרות, אלא שהחברות הללו לרוב לא הוזכרו בדיווחים בשמן אלא באותיות בלבד.
לפני כחצי שנה חשף שומרים כי כמה חברות הרשומות במקלטי מס, שהחזיקו נכסים או זכויות במזרח ירושלים, היו מחוקות במשך שנים. המשמעות היא שנכסים שהיו בחזקת עמותות מתנחלים או בלב הליכים משפטיים, היו בעצם נכסים ללא בעלים לפחות חלק מהתקופה.
הטיפול מול הרשויות של איי הבתולה בחברות הללו נעשה בידי סוכנות בשם Trident Trust. תכתובת מיילים פנימיים של הסוכנות, שדלפה במסגרת פרויקט "מסמכי פנדורה" של ארגון התחקירנים הבינלאומי ICIJ, העלתה כי כל החברות הללו נרשמו בסוכנות תחת "הלקוח" איתן גבע, עורך דין ירושלמי המוכר כעוסק בנושא ההתנחלויות.
כשהתברר למשרדו של גבע כי כמה מהחברות נמחקו בשל אי תשלום אגרות והיטלים החלו מאמצים להחזירן לחיים. בין היתר הוגש תצהיר של יו"ר עטרת כהנים מתי דן לבית המשפט באיי הבתולה בו הוא מסביר שהתשלומים עבור חברה בשם Philinvest, שהחזיקה שתי דירות ברובע המוסלמי, לא בוצעו בשל טעות שנבעה מהחלפת גזבר בעמותה ומדוע יש להחיותה בדחיפות.
בתכתובות המייל הפנימיות שדלפו מציינים אנשי הסוכנות באיי הבתולה כי ניתן להשתמש בתצהיר של מתי דן גם ככל שהדברים נוגעים לחברת Petra Holdings. התכתבות, משנת 2010, מגלה שהכספים להחייאת Petra Holdings הגיעו ממשפחת מוסקוביץ. "בעקבות התקשורת שניהלתם עם מר איתן גבע", כתבה נציגת המשפחה במייל, "העברנו היום לחשבון הבנק שלכם בשוויץ סכום של 19,660 דולר". במייל אחר מתחילת 2011 נכללו מסמכים רשמיים של Petra Holdings ובהם דווח כי בעלת החברה היא צ'רנה מוסקוביץ'.
עורך הדין אסאד מאזווי, המייצג את הפטריארכיה היוונית, אישר בשיחה עימו כי הם לא היו מודעים לכך ש-Petra Holdings הייתה מחוקה במשך שנים ארוכות. "רב הנסתר על הגלוי בכל ההתנהלות עטרת כהנים וחברותיה בכל הקשור לעסקת שער יפו", אמר. "העובדה הזו, כמו עובדות רבות אחרות, לא הייתה בידיעת הפטריארכיה בזמן ניהול ההליך בבית המשפט המחוזי בשנת 2008. מכל מקום, הפטריארכיה טוענת שחוזה השכירות הנטען לגבי הנכס הידוע "ליטל פטרה" בינה לבין Petra Holdings ממאי 1996 הוא חוזה מזויף ומפוברק ובאמתחתה ראיות חד משמעיות לכך".
כאמור, עורך הדין אברהם משה סגל, המייצג את Petra Holdings, לא השיב לבקשת שומרים לתגובה.
עורך הדין אסאד מאזווי, המייצג את הפטריארכיה היוונית, מאשר כי הם לא היה מודעים לכך ש-Petra Holdings היתה מחוקה במשך שנים ארוכות. "רב הנסתר על הגלוי בכל ההתנהלות עטרת כהנים וחברותיה בכל הקשור לעסקת שער יפו", הוא אומר. "העובדה הזו, כמו עובדות רבות אחרות, לא הייתה בידיעת הפטריארכיה בזמן ניהול ההליך בבית המשפט המחוזי"
בין איי הבתולה למזרח ירושלים: השתלשלות האירועים
1996
Petra Holdings נרשמת באיי הבתולה. לטענתה באותה שנה חתמה על הסכם שכירות עם הפטריארכיה ובו היא משלמת $6000 מדי חודש עבור חלק ממלון פטרה. החברה הופכת לדיירת מוגנת במלון.
1.11.1997
Petra Holdings נמחקת כחברה באיי הבתולה
2004
נחתם הסכם בין הפטריאריכה היוונית למספר חברות אוף שור, על פיו מוחכרת לחברות למשך 99 הזכות על מלון פטרה, מלון אימפריאל הסמוך ואכסניית סנט ג'ון. חברת Berisford היושבת באי גרנזי היא זו שרוכשת את הזכויות למלון פטרה. הפטריארכיה מתכחשת להסכם.
2008
בתביעה שמתנהלת בבית המשפט המחוזי בירושלים בין Berisford לפטריארכיה, טוענת Berisford בפני בית המשפט כי "זכויות החזקה והשימוש" במלון הן של חברת Petra Holdings
2010
נציגים ממשרד עורכי הדין של איתן גבע בירושלים פונים לחברת Trident לצורך החייאתה של חברת Petra Holdings . כיוון שעברו למעלה מעשר שנים מאז מחיקתה ההליך מתנהל ההליך בבית המשפט באיי הבתולה. החוב שצברה החברה המחוקה, קרוב ל-20 אלף דולר, מועבר לחשבון בנק של Trident בשוויץ על ידי נציגיו של ארווינג מוסקוביץ'.
2011
חברת Petra Holdings פותחת בהליכים משפטיים נגד הפטריארכיה וגורמים נוספים בדרישה כי יפנו את מלון פטרה.
2012
מסמכים פנימיים מפירמת Trident חושפים כי בעלת המניות של Petra Holdings היא צ'רנה מוסקוביץ'.
2022
בית המשפט המחוזי בירושלים מקבל את תביעתה של Petra Holdings ומאפשר לאנשי "עטרת כהנים" להיכנס למלון פטרה.